Πώς μπορεί η Rhodiola Rosea να σου αλλάξει τη ζωή;

Η Rhodiola Rosea (γνωστή και ως χρυσή ρίζα, ρίζα του τριαντάφυλλου ή ροδιόλα) είναι ένα πολυετές ανθοφόρο φυτό της οικογένειας Crassulaceae. Ευδοκιμεί σε περιοχές της Αρκτικής, της Βρετανίας, της Ασίας και της Β. Αμερικής. Από τα παλαιότερα χρόνια χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική για την αντιμετώπιση διαφόρων διαταραχών, και κυρίως του άγχους και της κατάθλιψης.

Η ροδιόλα είναι σαρκώδες φυτό με ύψος 5-40 εκατοστά. Τα άνθη της έχουν 4 σέπαλα και 4 πέταλα, χρώματος κίτρινου έως κιτρινοπράσινου, ενώ μερικές φορές εντοπίζονται και με κόκκινο χρώμα.

Στη Ρωσία, τη Σκανδιναβία και την Κίνα, η ροδιόλα έχει χρησιμοποιηθεί για την επιβίωση στο κρύο κλίμα της Σιβηρίας και τη ζωή γεμάτη άγχος. Συμβάλλει, επίσης, στην αύξηση της φυσικής αντοχής και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

21777838312_56d42a17ef_bΗ ροδιόλα θεωρείται, γενικά, ασφαλής ως προς τη χρήση, αν και σε υψηλές δόσεις (1.5-2.0 g / ημέρα) μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς. Επιπλέον, έχει ήπια ενεργειακή δράση, οπότε πρέπει να λαμβάνεται νωρίς το πρωί ή το μεσημέρι και προτιμότερο πριν το φαγητό. Οι δράσεις της σε εγκυμονούσες και θηλάζουσες γυναίκες δεν έχουν μελετηθεί ακόμα, επομένως καλύτερα να μη χρησιμοποιείται από αυτές τις ομάδες ατόμων.

Η ημερήσια δοσολογία της ροδιόλα κυμαίνεται μεταξύ 200mg και 400mg. Οι παρενέργειες είναι σπάνιες, αλλά σε περίπτωση εμφάνισης, είναι συνήθως ήπιες και περιλαμβάνουν αϋπνία, ευερεθιστότητα του εντέρου, σφίξιμο στο στήθος και αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Οφέλη της ροδιόλα για την υγεία σας.

Μερικές από τις ευεργετικές ιδιότητες του φυτού είναι:

 • Ισχυρή αντιοξειδωτική δράση
 • Εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες στον οργανισμό.
 • Αντιμετώπιση του άγχους, καθώς βοηθάει τον οργανισμό να αποκρίνεται σωστότερα διανοητικά και σωματικά.
 • Η ροδιόλα συμβάλλει στη μακροζωία, λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών και αντιγηραντικών μηχανισμών της.
 • Ισορροπία της συγκέντρωσης των ορμονών στο αίμα. Η ροδιόλα θεωρείται πως διεγείρει τους νευροδιαβιβαστές, ενισχύοντας τις επιδράσεις τους στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής της σεροτονίνης (κύριος νευροδιαβιβαστής).
 • Απώλεια βάρους, καθώς περιέχει βασικά ένζυμα που βοηθούν στην καύση του λιπώδους ιστού με φυσιολογικό τρόπο. Επιπρόσθετα, η χρήση της Rhodiola Rosea σε συνδυασμό με ήπια γυμναστική μπορεί να επιταχύνει την καύση του λίπους με αποτελέσματα την απώλεια βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα.
 • Ενίσχυση της ενέργειας και αύξηση της φυσικής αντοχής. Οι αθλητές και οι μαθητές χρησιμοποιούν συχνά τη ροδιόλα πριν από διαγωνισμούς και εξετάσεις, καθώς παρέχει ενέργεια στον οργανισμό, ενισχύοντας τη σωματική υγεία και συγκεκριμένα αποκαθιστώντας τη δύναμη και βελτιώνοντας την εγκεφαλική απόδοση. Επιπλέον, μειώνει το χρόνο αποκατάστασης μετά από κάθε προπόνηση, ενισχύοντας τις σωματικές αντοχές.

Doc RhodiolaΆλλες Θετικές Επιδράσεις της Rhodiola Rosea.

 • Ενίσχυση των εγκεφαλικών λειτουργιών.
 • Αύξηση της σεξουαλικής διάθεσης και απόδοσης.
 • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
 • Αντιμετώπιση των διαταραχών του ύπνου.
 • Πιθανή θετική επίδραση σε προβλήματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση.

Το Doc Rhodiola είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει εκχύλισμα της ροδιόλα και επιπρόσθετες βιταμίνες. Το Doc Rhodiola παρασκευάζεται στην Ελλάδα και αποτελεί μέρος της σειράς προϊόντων της Doc Pharma Α.Ε., η οποία λειτουργεί σύμφωνα με όλα τα διεθνή πρότυπα (GMP, GDP).

Το Doc Rhodiola περιέχει τυποποιημένο εκχύλισμα του φυτού Rhodiola rosea και εμπλουτίζεται με το σύμπλεγμα βιταμινών Β (Β1, Β2, Β3, Β6). Οι βιταμίνες Β1, Β2 και Β3 συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η βιταμίνη Β6 συμβάλλει στη μείωση της κόπωσης και στη ρύθμιση της ορμονικής δραστηριότητας. Η θειαμίνη (βιταμίνη Β1) συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς.

Συμβουλευθείτε τον ιατρό ή το φαρμακοποιό σας πριν λάβετε το συμπλήρωμα, εάν είστε έγκυος, θηλάζετε ή λαμβάνετε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή.

Τα συμπληρώματα διατροφής δεν αποτελούν θεραπευτική ή προληπτική αγωγή και δεν υποκαθιστούν μία ισορροπημένη διατροφή.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s