Τι είναι η Βιοτίνη;

Η βιοτίνη είναι μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος Β (βιταμίνη Β7), παλαιότερα γνωστή και ως βιταμίνη Η ή συνένζυμο R. Θεωρείται απαραίτητο συστατικό μίας πλειάδας ενζύμων του οργανισμού, τα οποία συμμετέχουν κυρίως στη διάσπαση των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων. Η κύρια λειτουργία του συμπλέγματος των βιταμινών Β είναι η μετατροπή της τροφής σε ενέργεια, αναγκαία για τις καθημερινές λειτουργίες του ατόμου και ιδιαίτερα αυτών που γυμνάζονται έντονα και ασχολούνται με τη φυσική τους κατάσταση.

Η βιοτίνη είναι αναγκαία για την ανάπτυξη των κυττάρων, την παραγωγή των λιπαρών οξέων, καθώς και το μεταβολισμό των αμινοξέων και των λιπών. Επιπλέον, συμβάλλει σε διάφορες μεταβολικές διεργασίες, όπως η μεταφορά του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και η διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα. Η βιοτίνη συχνά χορηγείται ως συμπλήρωμα διατροφής για την ενίσχυση της υγείας των μαλλιών και των νυχιών.Biotin-3D-balls

Η έλλειψη βιοτίνης στον οργανισμό προκύπτει συνήθως λόγω διατροφής φτωχής σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τα συμπτώματα αυτής της έλλειψης περιλαμβάνουν κυρίως:

  • λεπτά και εύθραυστα νύχια
  • απώλεια μαλλιών (αλωπεκίαση)
  • επιπεφυκίτιδα
  • δερματίτιδα με τη μορφή φολίδων, κόκκινου εξανθήματος γύρω από τα μάτια, τη μύτη, το στόμα και την ευαίσθητη περιοχή
  • συμπτώματα νευρολογικής πάθησης στους ενήλικες, όπως κατάθλιψη, λήθαργος, ψευδαισθήσεις, καθώς και μούδιασμα και μυρμήγκιασμα των άκρων (ακόμη και σε περιπτώσεις ήπιας έλλειψης της βιοτίνης).

Η δερματίτιδα, η επιπεφυκίτιδα και η απώλεια μαλλιών, συνήθως εμφανίζονται όταν η ανεπάρκεια είναι σε έντονο βαθμό.

DOCALOE2

Doc Aloe Vera

Πολλά είναι τα οφέλη της βιοτίνης για τον οργανισμό:

  • Ενδυνάμωση μαλλιών και νυχιών
  • Βελτίωση της όψης της επιδερμίδας
  • Αναδόμηση και αποκατάσταση των μυών
  • Μείωση της χοληστερόλης
  • Ενίσχυση του μεταβολισμού.

Η βιοτίνη είναι ένα από τα κύρια συστατικά της σειράς Doc Pharma “Υγεία και Ευεξία”, και πιο συγκεκριμένα του Doc Collagen και Doc Aloe Vera.

Το Doc Collagen συμβάλλει στη διατήρηση του υγιούς δέρματος, λαμπερών και δυνατών μαλλιών και νυχιών, αρθρώσεων, καθώς και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το Doc Aloe Vera βοηθάει στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό stress (απενεργοποίηση των ελεύθερων ριζών), στη διατήρηση της υγείας των μαλλιών, του δέρματος, καθώς και στην κανονική λειτουργία του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s