Χαλκός: Γιατί είναι απαραίτητο ιχνοστοιχείο για την υγεία σας;

Ο χαλκός είναι ένα από τα ελάχιστα μέταλλα που απαντώνται ελεύθερα στη φύση, σε αντίθεση με εκείνα που απαιτούν ειδική επεξεργασία απομόνωσης. Το γεγονός αυτό συνετέλεσε στην πρώιμη χρήση του, περίπου από το 8000π.Χ. Ήταν το πρώτο μέταλλο που υπέστη διαδικασίες, όπως η τήξη (5000π.Χ.), η χύτευση σε καλούπια (4000π.Χ.) και η κατασκευή κράματος με κασσίτερο για τη δημιουργία μπρούντζου (3500π.Χ.).

Κατά τη ρωμαϊκή εποχή, ο χαλκός εξορύσσονταν κυρίως στην Κύπρο, από την οποία προέκυψε και το όνομά του, το aes сyprium (μέταλλο της Κύπρου). Σήμερα, χρησιμοποιείται στην κατασκευή κτιρίων, συνήθως στις στέγες, καθώς και στην διακοσμητική τέχνη. Να σημειωθεί ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στη στοιχειώδη του μορφή, όσο και υπό τη μορφή χημικών ενώσεων. Οι ενώσεις του χαλκού χρησιμοποιούνται ως βακτηριοστατικοί παράγοντες, μυκητοκτόνα, συντηρητικά ξύλου και χρωστικές ενώσεις.

Παρ’ όλο που φαίνεται παράδοξο το γεγονός ότι το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται ένα τέτοιο μέταλλο, έχει αποδειχθεί από πληθώρα μελετών ότι έχει θετική επίδραση στην υγεία των οστών, όπως επίσης ότι είναι μία θρεπτική ουσία απαραίτητη για την ορθή λειτουργία του οργανισμού. Εντοπίζεται σε μικροποσότητες, ενώ εάν δε ληφθεί η απαραίτητη ποσότητα ή καταναλωθεί παραπάνω από αυτή, τότε μπορεί να προκληθούν σοβαρά προβλήματα υγείας. Παραδείγματα μετάλλων που δεν είναι φιλικά προς τον άνθρωπο είναι ο μόλυβδος, ο υδράργυρος και το αρσενικό (κυρίως τα βαρέα μέταλλα).

Ο χαλκός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του ανθρώπου. Συγκεκριμένα συμβάλλει:

 • στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων
 • στη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης
 • στην απορρόφηση του σιδήρου
 • στην ορθή λειτουργία του προστάτη
 • στην ανάπτυξη και τη συντήρηση των οστών, του συνδετικού ιστού, καθώς και ζωτικών οργάνων (όπως ο εγκέφαλος και η καρδιά)
 • στην ενεργοποίηση και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
 • στη θεραπεία της αρθρίτιδας και της οστεοπόρωσης
 • στη μείωση της χοληστερίνης.

Οφέλη για το δέρμα:Doc Collagen

Ο χαλκός συντελεί σημαντικά στην ορθή λειτουργία του δέρματος. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι επάγει την παραγωγή μελανίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για το χρώμα της επιδερμίδας και των μαλλιών. Οι ενώσεις του χαλκού υποβοηθούν στην παραγωγή κολλαγόνου, στην αναγέννηση της επιδερμίδας και συμμετέχουν στη σάρωση των καταστροφικών ελευθέρων ριζών (αντιοξειδωτική δράση).

Ο χαλκός είναι ένα από τα κύρια συστατικά του DOC Collagen. Το DOC Collagen είναι ένα σύμπλεγμα υγείας και ομορφιάς. Περιέχει κολλαγόνο τύπου-II, παραγόμενο από ψάρια, εμπλουτισμένο με υαλουρονικό οξύ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ), ψευδάργυρο και χαλκό. Το DOC Collagen είναι ένα υδρολυμένο κολλαγόνο φυσικής πηγής και υψηλής αποτελεσματικότητας. Με την πρωτοποριακή του σύνθεση:

 • Βοηθά στην ανάπλαση του δέρματος, σε περιπτώσεις επούλωσης τραυμάτων και δερματικών βλαβών.
 • Θεραπεύει δερματικές παθήσεις, μέσω της αντιφλεγμονώδους δράσης του.
 • Αναγεννά νέο κολλαγόνο και ελαστίνη, βελτιώνοντας έτσι τη σταθερότητα, την απαλότητα και την ελαστικότητα του δέρματος, οι οποίες συμβάλλουν στη νεανική εμφάνιση. Η παραγωγή κολλαγόνου βοηθά στην εξάλειψη των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων, ενώ η ελαστίνη συσφίγγει το δέρμα και εμποδίζει τη χαλάρωση, μειώνοντας τις ρυτίδες.
 • Περιέχει ενεργά πεπτίδια, τα οποία ρυθμίζουν την ανάπτυξη και τη μετανάστευση των κυττάρων του δέρματος, εμποδίζοντας την οξείδωση και συμβάλλοντας στην αμεσότερη απορρόφηση του σιδήρου από τους ιστούς, με αποτέλεσμα την λαμπερότερη και καθαρότερη επιδερμίδα.

2-collagen-sales organizer presentation-01

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s