Τι είναι το Υαλουρονικό Οξύ;

Εισαγωγή

Το υαλουρονικό οξύ είναι φυσική ουσία που φυσιολογικά παράγεται από τον οργανισμό με σκοπό την ενυδάτωση των ιστών. Συναντάται σε αφθονία στις αρθρώσεις και είναι το κύριο συστατικό του συνοβιακού υγρού. Ο ρόλος του είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς είναι ο κύριος παράγοντας που καθορίζει την λίπανση και την προστασία των αρθρώσεων.
Επειδή το υαλουρονικό οξύ είναι εξαιρετικά υδρόφιλη ουσία (απορροφά ποσότητα νερού που είναι μεγαλύτερη από 1000 φορές το βάρος του), παρέχει βαθιά ενυδάτωση και νεανική εμφάνιση στο δέρμα.

Μετά από την ηλικία των 25 ή λόγω ασθένειας, η παραγωγή του υαλουρονικού οξέος από τον οργανισμό μειώνεται. Το μοριακό βάρος του υαλουρονικού οξέος που παράγει ο οργανισμός έχει σχετικά χαμηλό μοριακό βάρος και εξαιτίας αυτού μειώνεται και η αποτελεσματικότητά του στο σώμα. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη τριβή των αρθρώσεων, των χόνδρων και των μυών. Το δέρμα λεπταίνει, χάνει όγκο, ελαστικότητα, αφυδατώνεται και κατά συνέπεια δημιουργούνται  προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ρυτίδων.

HYAL-lab-02Δράση

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα σύμπλεγμα μυκοπολυσακχαριτών, γλυκοπρωτεΐνών και προτεογλυκάνων, τα οποία αποτελούν μέρος των γάγγλιων του νευρικού ιστού, του συνοβιακού υγρού και της ηπαρίνης στο συκώτι. Οι μεγαλύτερες ποσότητές του στον ανθρώπινο οργανισμό βρίσκονται στο εξωκυτταρικό σύμπλεγμα του μαλακού συνδετικού ιστού, ή του συνοβιακού υγρού. Το υαλουρονικό οξύ είναι ένας γραμμικός πολυσακχαρίτης που αποτελείται από N-acetyl-glucosamine και glucuronic acid με 1-4 ή 1-3 β-γλυκοσιδικούς δεσμούς. Έχει υψηλό μοριακό βάρος και ενδιαφέρουσες μηχανικές ιδιότητες. Ο χρόνος ημιζωής του υαλουρονικού οξέος είναι 3 με 5 λεπτά στο αίμα, λιγότερο από μια ημέρα στους ιστούς και 1 έως 3 εβδομάδες στις αρθρώσεις. Ο ρυθμός ανανέωσης του πολυμερούς αυτού υποδεικνύει την διαρκή παραγωγή και διάσπασή του. Στη φαρμακευτική, το υαλουρονικό οξύ και τα παράγωγά του χρησιμοποιούνται σε ποικιλία χρήσεων: για το κατεστραμμένο συνοβιακό υγρό, για την αρθρίτιδα και την οστεοαρθρίτιδα (με την μορφή ενδο-αρθρικών ενέσεων) σε οφθαλμολογικές και ωτολογικές χειρουργικές επεμβάσεις και σε αισθητικές επεμβάσεις. Τo υαλουρονικό νάτριο (γνωστό ως hyaluronan) χρησιμοποιείται επίσης στις ίδιες εφαρμογές. Σε κλινικές μελέτες, η ποσότητα του υαλουρονικού οξέος που χρησιμοποιήθηκε για οστεοαρθρίτιδα κυμαίνεται μεταξύ 10-240 mg/ημέρα για διάρκεια μερικών μηνών, χωρίς να παρατηρηθούν παρενέργειες. Η χρήση του υαλουρονικού οξέος είναι γενικά ασφαλής και σπάνια μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Το Doc hyaluronic acid™ είναι ευεργετικό στις ακόλουθες λειτουργίες του σώματος:

Μυοσκελετικό σύστημαfl-hyal-01

 • Λιπαίνει τις αρθρώσεις και ως συνέπεια μειώνει την τριβή και βελτιώνει την κινητικότητα τους.
 • Προστατεύει τις αρθρώσεις, τους μύες και τους χόνδρους από τη γήρανση.
 • Απορροφά τις δονήσεις κατά την άσκηση και γενικά κατά την κίνηση των αρθρώσεων.
 • Μειώνει την φλεγμονές ανακουφίζοντας από τον πόνο.

Δέρμα

 • Ενυδατώνει την επιδερμίδα, προσφέροντας νεανική εμφάνιση.
 • Αυξάνει την ελαστικότητα της επιδερμίδας.
 • Προστατεύει από την δημιουργία ρυτίδων.
 • Βοηθάει την ανάπτυξη νέων ιστών και προλαμβάνει τη δημιουργία ουλών.
 • Βοηθάει στην επούλωση των πληγών.

Όραση

 • Ενυδατώνει τους οφθαλμούς και τους βοηθά να παραμείνουν καθαροί, ενυδατωμένοι και υγιείς.

Καρδαγγειακό σύστημα

 • Ενυδατώνει και λιπαίνει τις καρδιακές βαλβίδες.

Ιδιότητες του υαλουρονικού  οξέος που περιέχονται στο Doc hyaluronic acid™:

 • Μη ζωικής προέλευσης. Είναι βιοτεχνολογικό προϊόν. Δεν περιέχει κατάλοιπα χαρακτηριστικά της ζωικής προέλευσης, όπως ιούς, ορμόνες ή αντιβιοτικά.
 • Υψηλής καθαρότητας. Η περιεκτικότητα του υαλουρονικού οξέος είναι πάνω από 95%, που είναι σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με αυτό το ζωικής προέλευσης, που είναι μόνο 10-20% σε περιεκτικότητα.
 • Υψηλό μοριακό βάρος. Έχει το ιδανικό μοριακό βάρος περίπου ~1,500,000 Daltons, το οποίο ταυτόχρονα εξασφαλίζει την ταχεία απορρόφηση αλλά και την μεγάλη αποτελεσματικότητα.
 • Ταχεία και μεγάλη απορρόφηση. H απορρόφηση λαμβάνει χώρα στο πεπτικό σύστημα, ξεκινώντας ακόμα και από το στόμα και στο μεγαλύτερο βαθμό στο λεπτό έντερο.

Ποιος μπορεί να επωφεληθεί; Το Doc hyaluronic acid™ είναι απαραίτητο και απευθύνεται σε :

 • Οποιονδήποτε έχει πρόβλημα στις αρθρώσεις.
 • Γυναίκες στην εμμηνόπαυση που αισθάνονται κόπωση ή πόνους στις αρθρώσεις.
 • Οποιονδήποτε πάνω από 50 ετών, για την διατήρηση της υγείας των ματιών και του καρδιαγγειακού συστήματος, καθώς και για την ανακούφιση του πόνου σε οστά και αρθρώσεις.
 • Οποιονδήποτε γυμνάζεται τακτικά, για την μείωση των τριβών στις αρθρώσεις, την αποκατάσταση μυικών ιστών και την ταχύτερη αποκατάσταση των τραυματισμών.
 • Οποιονδήποτέ θέλει να προστατέψει τις αρθρώσεις, να επιβραδύνει την γήρανση και να ανανεώσει την επιδερμίδα, τα μαλλιά και τα νύχια και να αποκτήσει νεανική εμφάνιση.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s